.jpg?width=1400&height=1540&format=jpeg&dpr=1.0&crop=0%2C1106%2C3840%2C3840&signature=dd597fbaa2af4d97dfc75c5fcfea792369568bf0)
Gestuurd boren
Op locaties waar uitbreiding of vervanging van de infrastructuur het meest noodzakelijk is, lijkt dit niet zelden het meest complex. Spoorlijnen en snelwegen kunnen niet stilgelegd worden voor de aanleg van kabels en leidingen. Ze vormen het kloppend hart van de samenleving. Verkeersknooppunten, gebouwen, kanalen, rivieren: u kunt er niet om heen. Letterlijk.
De oplossing is even verassend als specialistisch. Waar bovengronds geen ruimte is, is ondergronds de weg vrij. Met een gestuurde boring overbruggen we afstanden tot honderden meters. Sleufloos.
De voordelen
- Minimale hinder voor omgeving en milieu
- Verkeershinder wordt geminimaliseerd
- Geen schade aan (asfalt)verhardingen
- Boven- en ondergrondse obstakels worden vermeden
- Aanbrengen van reservebuizen is mogelijk
Pilotboring
Vanaf het intredepunt wordt de boorkop met behulp van stalen boorstangen naar het uittredepunt geduwd. Een nauwkeurige positiemeting van de boorkop is essentieel voor de juiste sturing. De gekozen meetmethode hangt af van de diepte, bereikbaarheid en complexiteit van de boring. Om de stabiliteit van de boortunnel te borgen wordt bentoniet gebruikt. Een mengunit zorgt voor de juiste samenstelling van deze boorvloeistof.
Opstellen materieel
Op basis van de lengte en diameter van de boring wordt tijdens de voorbereidingsfase een passende boorinstallatie geselecteerd. Wij beschikken over 6 machines binnen een range van 4 tot 45 ton duw- en trekkracht. Geschikt voor het maken van gestuurde boringen met een lengte van 25 tot 550 meter. De lengte van de boring heeft gevolgen voor de benodigde opstelruimte. Is de ruimte beperkt? Het opdelen van de boring kan een oplossing bieden.
Ruimfase
Tijdens de ruimfase wordt de boortunnel passend gemaakt voor de gewenste bundel- of buisdiameter. De boorkop wordt vervangen door een ruimer en teruggetrokken naar het intredepunt. Bij zware grondcondities of grote diameters zijn meerdere ruimgangen nodig. Tijdens het ruimen vermengt de losgesneden grond zich met de bentoniet en vloeit naar het in- en uittredeput. Hiervandaan wordt het boormengsel gerecycled of afgevoerd.
Intrekken buis
HPE Mantelbuizen met een diameter t/m 160mm kunnen rechtstreeks vanaf een haspel de boortunnel worden ingetrokken. Voor grotere diameters is een uitlegtracé nodig. In dit geval worden losse buislengtes met spiegelassen aan elkaar verbonden. Nadat de buizen zijn ingetrokken is de boring gereed. Indien gewenst wordt de aangebrachte buis afgeperst of voorzien van een trekkoord.
.jpg?width=768&height=845&format=jpeg&dpr=1.0&crop=150%2C366%2C3558%2C5140&signature=5ee816bcc027d993488b93fca0e1e86a9330c151)
