Energietransitie met minimale omgevingshinder
Nederland staat de komende jaren voor een grote opgave: de energietransitie. De aanleg van energienetten speelt daarbij een grote rol. Doe je dat op de traditionele manier? Dan zorgen open ontgravingen over lange afstanden voor veel overlast. Dit vraagt dus om innovatieve oplossingen.
Gelukkig is er een oplossing: de Watucab™-methode. Doormiddel van gestuurd boren of open ontgraving brengen we over het volledige tracé een HDPE mantelbuis aan. De sleuf kan dagelijks worden dichtgemaakt en afgewerkt. Het werkvak is hierdoor gelijk aan de dagproductie en een stuk kleiner dan bij de traditionele methode.
Zodra de mantelbuis is aangelegd, wordt de kabel doormiddel van waterdruk geïnstalleerd. Het gevolg: veel lagere trekkrachten dan bij de traditionele methode. Hierdoor kunnen kabels met een lengte van wel 2 kilometer in één keer worden aangebracht. De beperkende factor is hierbij de maximale haspellengte. Door de installatie van deze lange afstanden kan ook het aantal verbindingsmoffen worden beperkt
Na de installatie biedt de mantelbuis een permanente bescherming voor toekomstige graafwerkzaamheden. Met de Watucab™ methode werken we dus veiliger, sneller en met minimale omgevingshinder.
Watucab-methode in het kort.
Aanbrengen mantelbuis via gestuurde boringen
Aanbrengen losse mantelbuis in open sleuf.
Koppelen mantelbuizen en boringen met mofverbindingen.
(Dagelijks) afwerken van de sleuf.
Gyro-nameten van de mantelbuis.
Installatie kabel met de Watucab-methode.
De voordelen:
- Gedetailleerde prognose en registratie van de trekkracht.
- Reductie omgevingshinder door gefaseerde aanleg
- Reductie trekkracht tijdens installatie
- Gecontroleerder en veiliger dan de traditionele methode
- Installatie van langere kabellengtes
- Verhoogde bescherming van de kabel
- Verbeterde warmte afdracht door het toepassen van mantelbuizen
- Kabel is in de toekomst vervangbaar